top of page

Plastik, Kina og Interpool


Billedet er lånt fra www.plasticchina.org

Har det nu noget med mig at gøre, spørger man måske sig selv. Ja, det har det. Selvom de danske kommuner gør alt hvad de kan for at sikre at den plast, vi sorterer i vores husholdning, forarbejdes i Europa, er der en del af det, som eksporteres til Kina. Til genanvendelse, ja vist, men under hvilke forhold?

Se traileren til den prisbelønnede dokumentarfilm Plastic China, der følger en familie, der lever af at sortere plastik. Det er ikke for børn.

Er løsningen at undlade at eksportere plastik uden for Europa hvor der er bedre kontrol med arbejdsmiljø? Ja, vil jeg mene. Indtil vi er blevet bedre til at stille krav til arbejdsmiljøet. Ligesom vi skal tage ansvar for at de produkter vi køber, ikke er produceret under dårlige vilkår, skal vi også tage ansvar for vores affald. Hvad er forskellen ellers på os almindelige forbrugere og store virksomheder som Mærsk, der bliver grillet i medierne for at lade deres skibe ophugge under ulovlige arbejdsforhold.

https://www.danwatch.dk/en/undersogelse/maersk-and-the-hazardous-waste/

For nylig offentliggjorde Interpool at man gennem en stor international indsats havde fundet 1.5 mio ton ulovligt affald. 43 lande var involveret i de ulovlige aktiviteter. Interpool oplyser samtidig at at omkring 12 mio tons plastik dumpes ulovligt i havene årligt. Jeg siger ikke at det er dansk affald, men jeg ved at vi ikke kan være sikre på at det ikke er det.

#Kina #plastik #eksport

bottom of page