top of page

Spånplader af genbrugstræ - Design from Recycling - eller for Recycling?

Hvert år kører danskerne 160.000 tons træ på genbrugsstationen. Det er pænt meget træ. Faktisk er det bjerge af træ. Og der kommer mere og mere. Det er primært laminerede spånplader, masonit, finer, MDF-plader og brædder af forskellig slags.

Jeg har været med til at sortere ca. 20 tons træ på Randers Affaldsterminal og Høje Tåstrup Genbrugsstation. Det er rigtig mange køkkener, der ligger der. Der er desværre også en hel del affald.

Træ fra genbrugsstationen genanvendes kun til spånplader og det er rigtig fint, da det sparer tørring af det affald fra skovene, der ellers bruges til spånplader. Men markedet er helt oversvømmet af træ. Priserne på rå-træ er lav og der kommer mere og mere træ på genbrugsstationerne.

Design from Recycling eller Design for Recycling?

I øjeblikket arbejder jeg sammen med virksomhederne Advance Nonwoven (hold øje med dem) og Stea Miljø om at lave plader til industri emballage af genbrugstræ. Altså et Design from Recycling- projekt. Det er et rigtig fint projekt, der potentilt kan erstatte import af rigtig meget træ fældet i Sydamerika.

Men i min optik er løsningen ikke kun at finde på flere produkter, der kan laves af genbrugstræ. Hvad hvis køkkenfirmaerne lavede indermaden af køkkener i (genbrugs)plast-moduler, der kunne bruges igen og igen, sammensat på nye måder og så holdt fronter i træ?

#Genbrugstræ #Køkken #Designfromrecycling #DesignforRecycling #AdvanceNonwoven #emballagetræ

bottom of page